Parlament schválil zákon o IPKZ
04.02.2013 15:09:09
 

Požiadavky na prevádzky, ktoré podliehajú integrovanému povoľovaniu, sa sprísnia. Parlament dnes odsúhlasil nový zákon o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia. Schválením zákona z dielne envirorezortu Slovensko transponovalo dôležitú smernicu EÚ o priemyselných emisiách, čím sa naplnil záväzok voči Bruselu.

Zákon určuje minimálne požiadavky – hraničné emisné limity pre veľké spaľovacie zariadenia, spaľovne odpadov, zariadenia používajúce organické rozpúšťadlá a pre výrobu oxidu titaničitého, ktoré nesmú byť prekročené. Ďalej upravuje postup štátu pri povoľovaní a kontrole rozsiahlejších skládok, spaľovní, rafinérií, výroby a spracovania kovov, spracovania nerastov, bitúnkov, kafilérií, chemických tovární, cementární, sklární, výroby buničiny, papiera, lepenky ako aj ďalších prevádzok. Smernica EÚ o priemyselných emisiách ustanovuje jasnejšie pravidlá pre priemyselné podniky. Tieto pravidlá zaistia rovnosť pri uplatňovaní požiadaviek v oblasti ochrany životného prostredia a vytvoria jednotnú platformu pre konkurencieschopnosť podnikov v celej EÚ.

Pribudnúť by malo 40 zamestnancov na jednotlivých inšpektorátoch životného prostredia. Dôvodom je zvýšenie nárokov na environmentálne kontroly, ktoré majú byť častejšie. Platení budú z kapitoly envirorezortu.

Súčasťou zákona je aj sadzobník pokút. Tie môže uložiť Slovenská inšpekcia životného prostredia za správne delikty. V opodstatnených prípadoch môžu predstavovať sumu len do 330 eur (ak prevádzkovateľ neumožnil osobe vykonávajúcej štátny dozor kontrolu prevádzky), ale v niektorých prípadoch sú prípustné aj pokuty od 10-tisíc eur do 331 940 eur (napríklad ak prevádzkovateľ vykonáva činnosť v prevádzke bez povolenia alebo neobmedzil či nezastavil činnosť v prevádzke na základe rozhodnutia orgánu štátneho dozoru a podobne).

 

Viac informácií:

Odbor komunikácie MŽP SR



ZOVP - Združenie organizácií verejných prác, www.zovp.sk