Vojtech Ferencz: Zákon o odpadoch by mohol ísť do vlády v januári.
14.10.2014 6:53:10
 

Návrh nového zákona o odpadoch by mohla vláda prerokovať už v januári, uviedol pre Odpady-portal.sk štátny tajomník MŽP SR Vojtech Ferencz. V rozhovore počas konferencie Samospráva a triedený zber 2014, ktorá sa uskutočnila 9. septembra vo Zvolene, sa venoval aj problematike spaľovní odpadov a nákladom na informačný systém odpadového hospodárstva. Vyjadril sa aj k téme skládkovania odpadov a možnostiam výstavby spaľovní odpadov.

Za najdôležitejšie zmeny v novom zákone o odpadoch považuje Ferencz zavedenie informačného systému odpadového hospodárstva. „Všetky dáta budú získavané v reálnom čase a nie tak, ako v súčasnosti, kedy sa nám stáva, že jednotka odpadu je zrecyklovaná alebo zhodnocovaná aj na 250 percent, teda nezodpovedá skutočnosti,“ uviedol štátny tajomník.

Za ďalšiu prioritu zákona označil rozšírenú zodpovednosť výrobcov, ktorá podľa Ferencza nie je v súčasnosti v slovenskej legislatíve takýmto spôsobom uzákonená. V návrhu zákona rieši ministerstvo aj zber separovaného zberu. „Priemysel sa zaviazal, že o všetko, čo sa vyseparuje na úrovni obcí, sa postará na svoj účet,“ objasnil štátny tajomník.

Návrh zákona mení aj podmienky výkupu kovového odpadu. Ferencz poukázal na to, že pri vzniku legislatívneho zámeru zákona o odpadoch rezort plánoval zakázať výkup úplne. Návrh však spôsobil problémy a protesty, na základe čoho podľa Ferencza ministerstvo pristúpili k zmäkčeniu podmienok. V praxi by to malo znamenať, že kovový výkup sa bude vykupovať aj od fyzických osôb, ale bude zavedená dôslednejšia kontrola, napríklad kamerový záznam, či vyplácanie peňazí na účet. „Ak však po zavedení zákona budú tieto problémy pokračovať, teda, že niektorí jedinci budú obchádzať tento zákon, ministerstvo pristúpi k úplnému zákazu výkupu,“ zdôraznil Ferencz.

Skládkovanie zatiaľ nekončí

Ministerstvo nemá záujem zrušiť novým zákonom o odpadoch skládkovanie odpadov. „V druhom kroku má ministerstvo rozpracovanú ideu, či už formou novely alebo vyhlášky, v ktorej by sme chceli potlačiť skladovanie odpadov,“ uviedol Ferencz, pričom objasnil, že ministerstvo by to riešilo zvýšením nákladov, poplatkov za skládkovanie. „Nemyslíme si však, že aktuálne je Slovensko v takej kondícii, aby sme mohli zaťažiť priemysel a obyvateľstvo týmito poplatkami, no nevyhneme sa tomu a budeme to riešiť,“ doplnil.

Zákon v januári

Ministerstvo očakáva, že zákon o odpadoch by mal byť schválený v priebehu budúceho roku. „Do 1. decembra majú členské štáty vyjadriť svoje pripomienky k návrhu zákona, to znamená, že 2. decembra by sme mali mať informačný výstup z Európskej komisie. Ak pripomienky nebudú, predpokladáme, že v januári môže ísť návrh zákona na rokovanie vlády a potom do parlamentu,“ objasnil štátny tajomník MŽP SR.

 

Zdroj : www.odpady-portal.sk



ZOVP - Združenie organizácií verejných prác, www.zovp.sk