Úpravu odpadov nestíhame. Samosprávy žiadajú krízový štáb, ministerstvo chce motivovať poplatkami.
24.10.2022 9:42:51
 

Slovensko čelí vážnemu odpadovému problému: už o dva a pol mesiaca skončí možnosť ukladať na skládku neupravený komunálny odpad. Zariadení, ktoré dokážu takýto odpad vytriediť, je však postavených zatiaľ veľmi málo a nedokážu spracovať všetok vytvorený odpad. Samosprávy aj zvozové spoločnosti hovoria o blížiacom sa kolapse odpadového hospodárstva, no ministerstvo už neuvažuje o odklade povinnosti.

Ako to vzniklo
Povinnosť upravovať odpad pred skládkovaním prikazuje európska smernica o skládkach odpadov ešte z roku 1999. Slovensko tieto povinnosti transponovalo v novembri 2019, kedy vstúpila do platnosti novela zákona o odpadoch, v ktorej sa s účinnosťou od 1. januára 2021 zakázalo zneškodňovať skládkovaním odpad, ktorý neprešiel úpravou. Výnimku z úpravy dostal len niektorý inertný odpad a odpad, u ktorého by úprava neviedla k zníženiu množstva odpadu. Obce aj prevádzkovatelia skládok odpadov sa tak od 1. januára 2021 ocitli v ťažko riešiteľnej situácii: ak chceli striktne dodržiavať zákon, na skládkymohli ukladať iba taký odpad, ktorý prešiel úpravou odpadu pred skládkovaním. Potrebné zariadenia na mechanicko-biologickú úpravu (MBÚ) odpadov však na Slovensku chýbali a aj po dnes chýbajú.

Ministerstvo životného prostredia preto zatiahlo záchrannú brzdu a na poslednú chvíľu, v novembri 2020, predložilo novelu vyhlášky, ktorá umožnila naďalej skládkovať odpad z obcí, ktoré majú zavedený triedený zber. Podobný pokus o takéto dočasné riešenie zaviedli v Českej republike, avšak podľa vyjadrenia Európskej komisie to nenapĺňa požiadavku smernice tak, ako bola vyložená v rozsudku vo veci skládky Malagrotta. Slovensko tak pravdepodobne už dva roky čelí riziku vysokej pokuty z EÚ.

Vyhláška ministerstva však zároveň určila nový hraničný termín. Od 1. januára 2023 už bude možné skládkovať iba taký výstup z úpravy zmesového odpadu, ktorý spĺňa parameter biologickej stability. Zjednodušene to znamená, že prevádzkovatelia skládok budú musieť mať vybudované zariadenia, ktorými rozdelia zmesový odpad na dve frakcie: ľahkú (“suchý” odpad) a ťažkú, ktorú predstavuje najmä “mokrý” bioodpad. Ten bude môcť ísť na skládku až po tom, čo získa biologickú stabilitu, alebo bude končiť v bioplynových staniciach, či v inom spôsobe zhodnotenia a recyklácie. Vyhláška nadobudla účinnosť až 13. januára, takže pre pomalú reakciu envirorezortu prevádzkovatelia skládok takmer dva týždne porušovali zákon. Vo vyhláške určil Budajov rezort aj ďalší hraničný termín: od 1. januára 2027 bude možné skládkovať len taký výstup z úpravy zmesového odpadu a objemný odpad, ktorého výhrevnosť v sušine neprekročí hodnotu 6,5 MJ/kg.

Samosprávy aj odpadové spoločnosti sú nespokojní
Firmy, ktorých sa povinnosť úpravy odpadov týka, dlhodobo upozorňujú na to, že do 1. januára nebude mať Slovensko pripravených dostatok kapacít na úpravu odpadov. Odôvodňujú to dlhým procesom EIA aj stavebného konania, tiež na veľmi dlhé dodacie lehoty takýchto zariadení. “Dodacia lehota je 14 až 18 mesiacov. Ale aj keby sme objednali už 1.1. 2021 a technológiu dostaneme k 1.1. 2023, bez právoplatného stavebného povolenia, jasných podmienok a špecifikácie technológie nevieme, čo presne treba kúpiť,” uviedol v septembri tohto roku prezident asociácie odpadárov ASOH Peter Krasnec.

Tento týždeň sa ku podnikateľským združeniam v odpadoch pridali už aj obe združenia samospráv: ZMOS a Únia miest Slovenska. Apelujú na ministerstvo životného prostredia, aby zriadilo krízový štáb. V hre je aj ostrý štrajk.

Termín už rezort neposunie
Ak by envirorezort opätovne predĺžil termín zavedenia úpravy odpadov, tak by tým vystavil Slovensko hrozbe platenia pokuty zo strany EÚ. Podľa Juraja Jakeša zo spoločnosti Marius Pedersen by takáto sankcia mohla stáť Slovensko niekoľko miliónov eur ročne, ale problém vytvorenia času na budovanie infraštruktúry by riešila. Uviedol to na tohtotýždňovom odbornom podujatí Združenia organizácií verejných prác. Takýto variant však ministerstvo životného prostredia v odpovedi na tohtotýždňové otázky denníka Odpady-portal.sk odmietlo. “Envirorezort neplánuje znovu posunúť termín, ktorý určuje povinne upravovať odpad pred skládkovaním dotknutým obciam, mestám a prevádzkovateľom,” uviedlo tlačové oddelenie rezortu.

POKRAČOVANIE ČLÁNKU

 

zdroj : www.odpady-portal.sk



ZOVP - Združenie organizácií verejných prác, www.zovp.sk