Odkladá sa to o ďalší rok. Taraba rozhodol o úprave odpadov pred skládkovaním
27.11.2023 8:28:29
 

Minister životného prostredia Tomáš Taraba spolu s predstaviteľmi samospráv na tlačovej besede dňa 24. novembra oznámil opätovný posun povinnej úpravy pred skládkovaním. Rozhodnutie v tejto veci avizoval s premiérom Robertom Ficom už pred dvomi týždňami.

Čo sa mení pri úprave odpadov

Po vlaňajšom odklade povinnej úpravy odpadov, ktorý ministerstvo umožnilo zmenou príslušnej vyhlášky, záväzným termínom až doposiaľ zostával 1. januára 2024. Po Novom roku malo platiť, že nebude možné skládkovať odpad, ktorý neprešiel úpravou. Dnes však minister Taraba so zástupcami miest a obcí oznámil, že jeho rezort tento termín posunie o ďalší rok. Ministerstvo by tak malo opäť novelizovať vykonávací predpis. Rozhodnutie rezortu znamená, že samosprávam bude aj naďalej postačovať, ak budú zabezpečovať triedený zber komunálnych odpadov. Pokiaľ ho budú realizovať, zmesový komunálny odpad budú môcť aj počas roka 2024 naďalej ukladať na skládky odpadov. Zmení sa to až od roka 2025.

Dôvodom pre posun termínu, do ktorého treba sprevádzkovať linky na mechanicko-biologickú úpravu (MBÚ) odpadov, je podľa ministra najmä nedostatok kapacít. Uviedol, že podľa údajov ministerstva je aktuálne pripravených 49 % trhu, čo je podobný odhad, aký prednedávnom poskytol aj prezident Asociácie podnikateľov v odpadovom hospodárstve (APOH) pre Odpady-portal.sk.Teraz sa nový šéf envirorezortu podelil o ďalšie podrobnosti. Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik a prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček zároveň deklarovali, že s ministerstvom našli vo veci kompromisné riešenie.

"Budajovo vedenie ministerstva nám nechalo vo veľa oblastiach totálny chaos. Jedným z problémov je aj mechanicko-biologická úprava komunálneho odpadu, ktorému zavedeniu bol daný nerealistický dátum spustenia. Dosiahli sme dohodu so samosprávami a prevádzkovateľmi ako tento projekt zrealizovať tak, aby nespôsobil chaos s odpadmi, nerozvrátil ceny a nespôsobil bankrot obciam. Odklad na 1. január 2025 vytvorí aj priestor pre nové nastavenie odpadovej politiky,“ zdôraznil Tomáš Taraba, podpredseda vlády a minister životného prostredia.

Posunom termínu však zmeny nekončia. Ministerstvo chce upraviť podmienky úpravy odpadov aj v inom ohľade.

Parameter GS21 bude dobrovoľný

Dôvodom, prečo trh na novú povinnosť stále nie je pripravený, je podľa T. Tarabu aj prísne nastavenie parametrov biologickej stability, na ktorých základe musí prejsť odpad mechanicko-biologickou úpravou. Ministerstvo má teraz pripraviť legislatívnu zmenu, ktorá firmám uľahčí realizáciu zariadení na úpravu odpadov pred skládkovaním tým, že plnenie parametra biologickej stability GS21 bude od roku 2024 iba dobrovoľné, nie povinné. GS21 predstavuje test na stanovenie potenciálu tvorby plynu počas inkubačného procesu, ktorý dáva informáciu o tom, koľko metánu ešte odpad vyprodukuje, keď sa uloží na skládku. Problémom podľa ministra je, že parameter GS21 celý systém úpravy odpadov predražuje, pričom ho využíva iba pár štátov EÚ. „Test GS21 je možno z laboratórneho hľadiska považovaný za vhodnejší parameter na hodnotenie straty schopnosti ďalšej biodegradácie stabilizátora ako parameter AT4, no z pohľadu ceny a prevádzky zariadení takmer zbytočný,“ vysvetľoval vo svojom texte pre Odpady-portal.sk prednedávnom generálny riaditeľ Zväzu odpadového priemyslu (ZOP) Ján Chovanec. Dobrovoľnosť testovania má podľa ministra Tarabu v praxi znamenať, že na to, aby na skládku mohla byť uložená frakcia už upraveného zmesového komunálneho odpadu, bude postačovať splnenie len jedného parametra biologickej stability. „Pre investorov to znamená násobne nižšiu finančnú záťaž,“ podotkol T. Taraba.

Ďalšiu prekážku pri budovaní infraštruktúry MBÚ, zložité a zdĺhavé povoľovacie procesy, rezort sľubuje odstrániť tým, že sa významne zrýchlia.

Božik a Rybníček sú spokojní

Predstavitelia samospráv na tlačovej besede ohlásené kroky envirorezortu ocenili. „Slovensko potrebuje reálny a udržateľný model mechanicko-biologickej úpravy odpadov, ktorý nezruinuje rozpočty samospráv, ale naopak, naštartuje a podporí cirkulárnu obehovú ekonomiku a obmedzí skládkovanie. Potrebujeme čas pripraviť sa kapacitne ako i finančne na nový model spracovania odpadov. Máme na to ešte rok, ktorý musíme všetci využiť, aby negatívne dopady na občanov miestnych samospráv boli čo najmenšie,“ povedal predseda J. Božik.

ZMOS podľa jeho slov najprv od ministerstva požadoval dlhší trojročný odklad, ale z tejto požiadavky združenie ustúpilo. „Toto je obrovský posun v rokovaniach,“ doplnil prezident ÚMS Richard Rybníček. „My nepotrebujeme siahodlhé akademické debaty ako to robili predošlé vlády. Potrebujeme riešiť skutočné problémy obyvateľov, a to sa teraz udialo, za čo som vďačný.“

Poplatky sa nemenia, o kompenzáciách rozhodnú

V novembri 2022 predošlé vedenie rezortu predložilo návrh nového poplatkového nariadenia, ktorým by výrazne stúpli poplatky za skládkovanie samosprávam, ktoré si nezabezpečia úpravu odpadov. Na druhej strane mestá a obce s úpravou odpadov by na poplatkoch ušetrili. Touto cestou sa ministerstvo nateraz vydať nechce a sadzby za uloženie odpadov na skládky sa ani od Nového roka meniť nebudú. Zo strany spoločností, ktoré už zariadenia MBÚ postavili a počas budúceho roka bude pre ne táto investícia „utopená,“ podľa T. Tarabu žaloby nehrozia a o odklade termínu ministerstvo rokovalo aj s nimi. O kompenzácii samosprávy s vybudovanou infraštruktúrou má rozhodnúť vláda.

 

Zdroj : www.odpady-portal.sk



ZOVP - Združenie organizácií verejných prác, www.zovp.sk