Združenie Organizácií Verejných Prác
   SPWA - Slovak Public Works Association

   slovensky   english   deutch   по руски   PRIHLÁSENIE ( neprihlásený )

sobota, 20.4. 2024 

 
 » AKTUALITY
 » PROFIL ZDRUŽENIA
 » ORGÁNY ZDRUŽENIA
 » ADRESÁR
 » SEKCIE
 » INFOSERVIS
 » AKCIE ZOVP
 
 » FOTOGALÉRIA  
 » LINKY
 
 » DISKUSNÉ FÓRUM ()
 » BAZÁR (0) 


rokov založenia

 

členská PRIHLÁŠKA
za riadneho člena združenia


STANOVY ZOVP SR


 

PARTNERSKÉ ORGANIZÁCIE


SPOLEK VEŘEJNE
PROPĚŠNÝCH SLUŽEB

 


 


Krajowe Forum Dyrektorów Zakładów Oczyszczania Miast

 


 


 
 

MEDIÁLNI PARTNERI



 
 
Google

 

 
 

 

Ministerstvo zverejnilo zámer nového zákona o odpadoch

13.05.2013 7:39:20  vytlačiť  

Ministerstvo životného prostredia zverejnilo návrh legislatívneho zámeru nového zákona o odpadoch. Návrh je možné pripomienkovať do 23. mája tohto roku.

Cieľom legislatívneho zámeru je vypracovanie a následne prijatie nového zákona o odpadoch, ktorý má vytvoriť podmienky pre právnu istotu, porovnateľnú s podmienkami v ostatných členských štátoch Európskej únie. Vyplýva to z predkladacej správy ministerstva. Zákon má podrobnejšie upraviť niektoré prúdy odpadov. Obaly a odpady z obalov však aj naďalej majú upravené v osobitnom právnom predpise. „Súčasný zákon o odpadoch bol 27 krát novelizovaný a do jeho textu bolo prevzatých desať smerníc vrátane ich zmien a dodatkov,“ konštatuje na margo snahy o vytvorenie nového zákona ministerstvo. Podľa rezortu novelizácie nepriniesli vždy želaný efekt, zákon nebol podrobený jeho celkovej revízií, bol len neustále čiastkovo menený. „V dôsledku týchto čiastkový zmien si niektoré ustanovenia začali protirečiť resp. niektoré stratili svoje opodstatnenie a pri zavádzaní nových povinností sa opomenul sankčný paragraf. Prax ukázala, ktoré ustanovenia sa osvedčili a majú želaný efekt a ktoré je potrebné zmeniť či úplne vypustiť, resp. že sa vyžaduje koncepčná zmena pri nakladaní s niektorými odpadmi“, vysvetľuje predkladateľ návrhu.

Cieľom nového zákona o odpadoch má byť:

  • zníženie množstva odpadov, ktoré sa zneškodňujú skládkovaním,
  • podrobnejšie upraviť a zamerať sa na  predchádzanie vzniku odpadu,
  • snažiť sa minimalizovať negatívne vplyvy vzniku a nakladania s odpadom na životné prostredie a zdravie ľudí,
  • zaviesť a uplatňovať rozšírenú zodpovednosť výrobcov a dovozcov štandardným spôsobom obvyklým v iných členských štátoch Európskej únie a zároveň ju preniesť aj na komunálnu úroveň.

 

Zrušenie Recyklačného fondu

Návrh legislatívneho zámeru obsahuje tri rozhodujúce zmeny oproti súčasnému stavu v oblasti odpadového hospodárstva. Za najväčšiu zmenu považuje rezort návrh na zrušenie Recyklačného fondu a z toho vyplývajúce zrušenie povinnosti výrobcov a dovozcov platiť relevantný príspevok. „Celý systém zabezpečenia povinnosti výrobcov a dovozcov bude zabezpečovaný priamym uplatňovaním princípu rozšírenej zodpovednosti výrobcov a dovozcov či už priamo, alebo prostredníctvom kolektívnych organizácii,“ prezentuje ministerstvo záujem o rozšírenú zodpovednosť výrobcu.

Druhá zmena sa má týkať vzniku a fungovania kolektívnych organizácií. Má byť zavedená povinnosť autorizácie týchto organizácii, pričom autorizáciu bude vykonávať MŽP. Cieľom je najmä sprehľadniť činnosť týchto organizácii.

Treťou výraznou zmenou má byť zavedenie zákazu výkupu odpadu z farebných kovov a iného kovového odpadu od fyzických osôb – nepodnikateľov a zákazu skládkovať tie zložky komunálneho odpadu, pre ktoré je obec povinná zaviesť triedený zber komunálnych odpadov, t.j. vytriedené zložky – papier, plasty, sklo a kovy.

link : Legislatívny zámer zákona o odpadoch (Portál právnych predpisov)

 

zdroj : www.odpady-portal.sk




   
  : reklama  :  kontakt  :

(c) Copyright 2oo4, ZOVP