Združenie Organizácií Verejných Prác
   SPWA - Slovak Public Works Association

   slovensky   english   deutch   по руски   PRIHLÁSENIE ( neprihlásený )

štvrtok, 25.4. 2024 

 
 » AKTUALITY
 » PROFIL ZDRUŽENIA
 » ORGÁNY ZDRUŽENIA
 » ADRESÁR
 » SEKCIE
 » INFOSERVIS
 » AKCIE ZOVP
 
 » FOTOGALÉRIA  
 » LINKY
 
 » DISKUSNÉ FÓRUM ()
 » BAZÁR (0) 


rokov založenia

 

členská PRIHLÁŠKA
za riadneho člena združenia


STANOVY ZOVP SR


 

PARTNERSKÉ ORGANIZÁCIE


SPOLEK VEŘEJNE
PROPĚŠNÝCH SLUŽEB

 


 


Krajowe Forum Dyrektorów Zakładów Oczyszczania Miast

 


 


 
 

MEDIÁLNI PARTNERI



 
 
Google

 

 
 

 

Povinná úprava odpadu pred skládkovaním nebude skôr ako v roku 2022

19.10.2020 11:52:00  vytlačiť  

Zákon o odpadoch predpokladá zavedenie úpravy odpadu pred jeho skládkovaním od 1.1.2021. Podrobnosti takejto úpravy by mala špecifikovať vyhláška, ktorú pripravuje ministerstvo životného prostredia. Všetko však nasvedčuje tomu, že povinná úprava nebude povinná už od budúceho roku.

Úprava odpadu pred skládkovaním vyplýva z európskej smernice. Slovensko však s jej implementáciou mešká, za čo by mohli hroziť sankcie zo strany Európskej komisie. Ministerstvo je preto nútené túto situáciu riešiť, avšak plánovaný termín od budúceho roka sa posúva.

Práve chýbajúce zariadenia na mechanicko-biologickú úpravu považovali odpadárske spoločnosti a samosprávy za najvážnejší problém povinnosti ďalej predupravovať odpad. „V spolupráci so štátom by sme sa mali začať veľmi vážne rozprávať o tom, či by sa takéto triediace linky nemali budovať v regiónoch Slovenska aj z eurofondov,“ myslí si Richard Rybníček, prezident Únie miest Slovenska. „V tejto chvíli je pre nás dôležité, aby to takto zostalo aspoň dva roky, pretože akékoľvek triediace linky, kam by sa musel odpad voziť viac ako 50 km, by brutálnym spôsobom predražili poplatky za odpad pre mestá a obce.“ 

Zdá sa, že nereálnosť termínu si uvedomuje aj envirorezort. “Sme realisti a vieme, že od tohto dátumu žiadna odpadárska spoločnosť, s výnimkou tých, ktoré už dnes majú postavené MBÚ linky, nebude schopná realizovať úpravu,” uviedol Michal Bakyta, riaditeľ sekcie environmentálneho hodnotenia a odpadového hospodárstva v rámci diskusie na zasadnutí Komisie pre energetiku a obehové hospodárstvo pod Výborom NR SR pre hospodárske záležitosti.

Povinnosť predúpravy odpadu možno od 2022

Z toho dôvodu prišlo ministerstvo s akýmsi šalamúnskym riešením. Za úpravu odpadu pred skládkovaním sa bude považovať už jeho triedenie pri zdroji. Teda oddeľovanie jednotlivých prúdov komunálneho odpadu sa realizuje už v domácnostiach pri prvotnom triedení. “Uvedomujeme si, že toto nie je riešenie. Respektíve iba do tej miery, že môžeme Európskej komisii oznámiť, že niečo robíme v tejto oblasti.” Podľa zástupcu ministerstva bude úprava odpadu pred skládkovaním ešte predmetom diskusie. “Momentálne je ministerstvo nastavené tak, že by sme túto povinnosť chceli spustiť od 1.1. 2022. Uvedomujeme si, že aj tento termín bude náročný. Existujú spoločnosti, ktoré sa poctivo pripravujú a robia nejaké kroky. Ale sú aj také, ktoré si túto domácu úlohu neplnia a stále váhajú,” uviedol M. Bakyta.  

Doterajšia politika envirorezortu bola podľa neho nastavená tak, že odpadárske odvetvie si už zvyklo na prax odsúvania povinností cez rôzne výnimky. “Príkladom je bioodpad. Povinnosť je známa od roku 2006, malo sa zbierať od roku 2009. Dnes tu máme rok 2020.”

Ministerstvo plánuje zverejniť vyhlášku k úprave odpadu pred skládkovaním ešte v tomto roku, aby sa mestá a obce vedeli včas zariadiť. Na nedostatok času pre prípravu potrebných zariadení, ako aj celkové ekonomické a technické limity predúpravy odpadu upozorňovali aj spoločnosti nakladajúce s odpadom. Už existujúce rozdeľovanie odpadu na jednotlivé prúdy považujú za postačujúcu úpravu.

 

Zdroj : www.odpady-portal.sk




   
  : reklama  :  kontakt  :

(c) Copyright 2oo4, ZOVP