Združenie Organizácií Verejných Prác
   SPWA - Slovak Public Works Association

   slovensky   english   deutch   по руски   PRIHLÁSENIE ( neprihlásený )

sobota, 20.4. 2024 

 
 » AKTUALITY
 » PROFIL ZDRUŽENIA
 » ORGÁNY ZDRUŽENIA
 » ADRESÁR
 » SEKCIE
 » INFOSERVIS
 » AKCIE ZOVP
 
 » FOTOGALÉRIA  
 » LINKY
 
 » DISKUSNÉ FÓRUM ()
 » BAZÁR (0) 


rokov založenia

 

členská PRIHLÁŠKA
za riadneho člena združenia


STANOVY ZOVP SR


 

PARTNERSKÉ ORGANIZÁCIE


SPOLEK VEŘEJNE
PROPĚŠNÝCH SLUŽEB

 


 


Krajowe Forum Dyrektorów Zakładów Oczyszczania Miast

 


 


 
 

MEDIÁLNI PARTNERI



 
 
Google

 

 
 

 

Parlament schválil zákon o IPKZ

04.02.2013 15:09:09  vytlačiť  

Požiadavky na prevádzky, ktoré podliehajú integrovanému povoľovaniu, sa sprísnia. Parlament dnes odsúhlasil nový zákon o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia. Schválením zákona z dielne envirorezortu Slovensko transponovalo dôležitú smernicu EÚ o priemyselných emisiách, čím sa naplnil záväzok voči Bruselu.

Zákon určuje minimálne požiadavky – hraničné emisné limity pre veľké spaľovacie zariadenia, spaľovne odpadov, zariadenia používajúce organické rozpúšťadlá a pre výrobu oxidu titaničitého, ktoré nesmú byť prekročené. Ďalej upravuje postup štátu pri povoľovaní a kontrole rozsiahlejších skládok, spaľovní, rafinérií, výroby a spracovania kovov, spracovania nerastov, bitúnkov, kafilérií, chemických tovární, cementární, sklární, výroby buničiny, papiera, lepenky ako aj ďalších prevádzok. Smernica EÚ o priemyselných emisiách ustanovuje jasnejšie pravidlá pre priemyselné podniky. Tieto pravidlá zaistia rovnosť pri uplatňovaní požiadaviek v oblasti ochrany životného prostredia a vytvoria jednotnú platformu pre konkurencieschopnosť podnikov v celej EÚ.

Pribudnúť by malo 40 zamestnancov na jednotlivých inšpektorátoch životného prostredia. Dôvodom je zvýšenie nárokov na environmentálne kontroly, ktoré majú byť častejšie. Platení budú z kapitoly envirorezortu.

Súčasťou zákona je aj sadzobník pokút. Tie môže uložiť Slovenská inšpekcia životného prostredia za správne delikty. V opodstatnených prípadoch môžu predstavovať sumu len do 330 eur (ak prevádzkovateľ neumožnil osobe vykonávajúcej štátny dozor kontrolu prevádzky), ale v niektorých prípadoch sú prípustné aj pokuty od 10-tisíc eur do 331 940 eur (napríklad ak prevádzkovateľ vykonáva činnosť v prevádzke bez povolenia alebo neobmedzil či nezastavil činnosť v prevádzke na základe rozhodnutia orgánu štátneho dozoru a podobne).

 

Viac informácií:

Odbor komunikácie MŽP SR




   
  : reklama  :  kontakt  :

(c) Copyright 2oo4, ZOVP